Kijk op glas in lood Voorbeelden Contact

 

Helder & Transparant

ontwerpt en vervaardigt 

glas in lood 

Onderhanden werk

Vanuit mijn liefde voor kleur, licht en ambachtelijk werk is het glas in lood-atelier Helder & Transparant ontstaan. Naast eigen creaties, werk ik in opdracht waarbij verbeelding van persoonlijke
voorkeuren een centrale plaats innemen. In wisselwerking ontstaat een uniek glasobject.


Toepassingen

Glas in lood brengt sfeer met vele toepassingsmogelijkheden zoals ramen in binnendeuren, voorzetramen, raamhangers en uithangborden.

 Werkwijze

Het maken van glas in lood is een arbeidsinstensief proces.

Op basis van een idee/ voorkeur wordt een ontwerp gemaakt. Dit idee kan betrekking hebben op vormen, kleuren, maar ook concrete afbeeldingen of symbolen. Ook komt het voor dat er al een volledig ontwerp is, dat alleen nog toepasbaar voor glas in lood hoeft te worden gemaakt.

Glas snijden  

Vervolgens wordt de keuze gemaakt voor het type glas en het te gebruiken lood. Naast de kleur van het glas speelt de structuur en transparantie van het glas een rol. De keuze hangt af van persoonlijke smaak en het te bereiken effect met het ontwerp. Naast de keuze van het glas kan met de breedte van het lood een strak, speels of spannend effect bereikt worden.

 Het ontwerp wordt uitgewerkt in een werktekening en sjablonen. Aan de hand van de sjablonen wordt het glas gesneden en eventueel geslepen. Indien van toepassing in het ontwerp worden één of meerdere stukken glas gebrandschilderd. Vervolgens wordt het glas in het lood gezet. Na het aanhameren worden de verbindingspunten aan twee zijden gesoldeerd. Vervolgens wordt het werk gekit en aangebeend. Na het schoon maken van het raam kan het eventueel gepatineerd worden, waardoor het lood een “oudere” aanblik krijgt. 

Gesneden mandala op de lichtbak

Gesneden glas raamhanger Mandala op de lichtbak